Merk: Safe Producten Nederland
Model: 1000ml
Beschikbaarheid: 515
€3,99
Excl. BTW: €3,30

Beschikbare opties:

Aceton (ook bekend onder de namen dimethylketon, DMK en propanon) is een kleurloze vloeistof die veel als oplosmiddel wordt gebruikt (onder andere nagellakverwijderaar in het dagelijks leven). Het is de eenvoudigste organische verbinding die een ketongroep bevat.

Aceton is een vluchtige en brandbare vloeistof. Het smeltpunt ligt bij -94,8 °C en het kookpunt is 56,53 °C. In het laboratorium wordt het soms gebruikt om glaswerk na het wassen goed te drogen (afspoelen met aceton om het water te verwijderen, en dan even wachten of droge lucht doorblazen om de aceton de kans te geven te verdampen).

Alhoewel aceton licht irriterend is, is huidcontact minder erg dan bij vele andere oplosmiddelen. Door zowel zijn oplossend vermogen voor organische stoffen als zijn oplosbaarheid in water, is aceton wel in staat door de huidbarrière (vet) te dringen. Eventueel op de huid aanwezige stoffen kunnen dan ook, opgelost in aceton, het lichaam binnendringen. Aceton werkt ook desinfecterend. Bij iemand die diabetis mellitus heeft, kan in het lichaam aceton ontstaan, wat tot gezondheidsschade kan leiden.

Synthese

Aceton wordt normaal gezien direct of indirect bereid uit propeen. De industrieel meest gebruikte productiemethode is het cumeenproces:

Hierbij wordt benzeen gealkyleerd met prpeen en ontstaat er cumeen (isopropylbenzeen). Het cumeen wordt op zijn beurt via radicalaire oxidatie omgezet tot het intermediair cumeenhydroperoxide. Dit peroxide reageert verder tot fenol en aceton.

Een alternatieve methode voor de productie van aceton is het Wackerproces. Hierbij wordt propeen direct geoxideerd met een Pd(II)/Cu(II)-katalysator tot vorming van aceton.

Biosynthese

Bij de verbranding van vetzuren door decarboxylatie ontstaan ketolichamen . Hiervan is acetoacetaat er één; deze stof kan spontaan vervallen tot aceton, dat uitgescheiden wordt met de urine of het ademhalen. Bijgevolg kan men, wanneer de hoeveelheid suiker in het bloed van een suikerpatiënt (suikerziekte) niet adequaat wordt geregeld, soms aceton in zijn/haar adem ruiken.

Productomschrijving

Dit product is geschikt voor het verwijderen van allerlei synthetische producten en gedroogde verven. U kunt hierbij denken aan het verwijderen van lijm, verf, vet en inkt. Tevens kunt u het ook gebruiken als hulpmiddel bij de verwerking van polyester. 
Aceton niet gebruiken op plastic, kunstzijde en chloorvezels. Aceton is brandbaar.

Gebruik/dosering

Dit product is geschikt voor het verwijderen van allerlei synthetische producten en gedroogde verven. U kunt hierbij denken aan het verwijderen van lijm, verf, vet en inkt. Tevens kunt u het ook gebruiken als hulpmiddel bij de verwerking van polyester.
Probeer het product altijd eerst uit op niet opvallende plaats of proefstuk.

Belangrijke opmerkingen:
Het onderhavige gebruiksadvies is gebaseerd op uitgebreid onderzoek, maar
vrijwaart de gebruiker niet om de geschiktheid van het product voor zijn specifieke doel te testen. In het bijzonder, aanvaarden wij geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van dit product.

De specificaties en opmerkingen van het veiligheidsinformatieblad dienen altijd in acht worden genomen.

Geef beoordeling

Om een beoordeling te schrijven moet u inloggen of zich registreren
Tags: Aceton
Waarom Safe-Producten.nl
  • Geteste producten
  • Levering uit voorraad
  • GRATIS applicatie middelen
  • Nederlandstalige handleiding
  • Support per mail of telefonisch